Oldal kiválasztása

A Cédrus Patika rövid története

A Semmelweis Egyetem elvégzése után, mikor Pesterzsébetre mentem férjhez még álmomban sem gondoltam volna, hogy a régen fűszerüzletnek helyet adó sarki házban, a család összefogásával mi nyitjuk majd meg a XX. kerület első magán alapítású patikáját. A gyógyszertárnak a Cédrus nevet adtunk, és felkerült a falra Csontváry Kosztka Tivadar, az eredetileg gyógyszerészként dolgozó, majd festővé avanzsáló művész Magányos cédrus című alkotása.
A festmény jól példázza a kezdeteket hiszen, egymagam dolgoztam a patikában megosztott nyitva tartás mellett, gyógyszertár vezetési tapasztalat nélkül és néha bizony ellenszélben Az emberek kétkedve fogadták a magánpatikát, mondván: „Biztosan sokkal drágább itt minden, mint az államiban!” Aztán lassan elfogadtak, belátták, hogy nem vagyunk drágábbak, sőt, és kellemes csalódásként hatott az is, hogy a máshol hiánycikknek kikiáltott termékeket nálunk be tudták szerezni. Kezdetben saját telefon nélkül (a szomszéd néni engedte meg, hogy hozzá csöröghessenek a patikát keresők), laboratórium nélkül, de annál nagyobb lelkesedéssel csináltunk mindent ketten, a férjemmel, aki a háttérmunkában rengeteget segített. Hihetetlen fejlődésnek voltam szemtanúja az elmúlt 25 év alatt. A nyitás után fél évvel már fel kellett vegyek egy gyógyszerész kolléganőt, ma pedig tíz szakember dolgozik a patikában: 4 gyógyszerész és 6 szakasszisztens. Lányom is a gyógyszerészi pályát választotta, – nem titkolom, nagy örömömre – így ma már vele oszthatom meg a hivatás minden csínnyát-bínnyát. Jól kijövünk egymással, és egyértelműen a patika előnyére válik az én tapasztalataimnak és az ő frissességének, újító szemléletének az összefonódása.
A megnyitás óta kétszer újítottuk fel a patikát. Először 10 évvel a nyitás után, legutóbb pedig 2015-ben, amikor jelentős átalakítás történt és bővült az alapterület is. A békebeli Galaktika elemes bútor helyett, ami asztalos édesapámnak köszönhetően vált elfogadható patikabútorrá, ma már modern belső térrel találkoznak a hozzánk betérők. Sokan tudják azt is, hogy a háttérben gyógyszerkiadó automata izeg-mozog és készíti a kezünk alá a kért gyógyszeres dobozokat. A régi pénztárgépet felváltották a számítógépek és ki tudja, milyen változások várhatóak még a jövőben?!
Jubileumi megjelenésünkkel ezt a kronológiát, ezeket a változásokat szeretnénk bemutatni.
Fogadják sok szeretettel!
Janca Tiborné, Ilike